Docenten

Yolanda van der Heijden
Allround dansdocent & choreograaf; eigenaar Balletstudio Yolanda

Professioneel dansdocente en choreografe Yolanda van der Heijden, geeft met bevlogenheid voor dans en oog voor het individu sinds oktober 1997 leiding aan de studio.
De studio zelf bestaat al sinds 1978 en is daarmee een begrip in de Haagse wijk Valkenbos/Regentes.

Yolanda studeerde aan de Rotterdamse Dans Academie (tegenwoordig Codarts). Hiermee ging haar droom om haar passie voor dans te kunnen overbrengen op anderen in vervulling.
Zij werkte voor de start in haar eigen studio, als dansdocent onder andere bij de Stichting Kunstzinnige Vorming te Rotterdam, het Middelburgs Instituut Kunstzinnige Vorming, Balletstudio Free en Stichting Dansz in Goes (ook zelf danseres) en bij Balletschool Irma Veugen.

Ook was en is ze actief in diverse dansprojecten in het basis en middelbaar onderwijs en op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.
Als vakleerkracht dans en muziek was zij jarenlang vast verbonden aan een aantal Haagse Nutsscholen.
Ook gaf ze dansworkshops voor diverse culturele organisaties alsmede voor de GGD/OCW te Den Haag. 

Naast haar opleiding tot dansdocent, studeerde zij Kunst- en Mediamanagement aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.
Voor de start met haar eigen studio, werkte ze bij diverse binnen- en buitenlandse culturele organisaties op het gebied van dans, met name in projectontwikkeling en -organisatie. 

Yolanda geeft het merendeel van de danslessen binnen haar balletschool zelf. Aan zowel kinderen, jongeren, volwassenen en senioren op verschillende niveaus en in diverse dansdisciplines.
Naast het geven van lessen was en is zij actief als choreografe en maakte zij diverse choreografieen en avondvullende danstheaterproducties met dansers van verschillende niveaus. Hierin is zij zowel artistiek (voor zowel algeheel concept, dans, als ook toneelbeeld, decor en kostumering) als qua organisatie de drijvende kracht.
Met haar leerlingen doet zij regelmatig mee aan dansactiviteiten voor amateurdansers die in Den Haag worden georganiseerd.

Als docent vindt zij het van groot belang een veilige omgeving te scheppen waarin dansers zich vrij voelen om zich in dans te uiten. Een stevige training en dansplezier beleven gaan hier mooi samen. 
In de verschillende lessen kunnen dansers met verschillende ambities en niveas op een voor hun passende manier met dans aan de slag.
Yolanda geeft ook ruimte aan oudere dansers of dansers met enige vorm van (fysieke) beperking, waarmee ze dansplezier voor velen bereikbaar wil maken.
In overleg kijkt ze graag mee om te zien wat wél mogelijk is binnen de reguliere groepen.

Naast haar werkzaamheden voor haar studio is zij momenteel werkzaam als medewerker bij Holland Dance te Den Haag www.holland-dance.com. Op de afdeling educatie en participatie ontwikkelt en organiseert zij onder andere dansprojecten voor het basis onderwijs, dansdocententrainingen en diverse workshops voor bijvoorbeeld amateurdansers. Tevens is zij betrokken bij de ontwikkeling van methodieken voor vitale en kwetsbare oudere dansers (55+) en voor dansers met (fysieke) beperking die samen dansen met valide dansers.

Door de verscheidenheid aan activiteiten binnen het dansveld waarin Yolanda betrokken is, blijft zij up to date aangaande de ontwikkelingen.
Na alle jaren draagt zij een aanzienlijke hoeveelheid ervaring met zich mee. Dagelijks werkt ze met veel enthousiasme met dansers en geeft ze haar passie voor de dans door aan jong en oud. 

 

 

Rachel van Wijk
Allround dansdocent

Rachel is een gedreven docent die met veel enthousiasme haar passie voor dans overbrengt op haar leerlingen.
Ze is op haar vijfde jaar begonnen met dansen en is sindsdien nooit meer gestopt. Tijdens haar middelbare school was het voor haar duidelijk dat ze van dans haar beroep wilde gaan maken. Aansluitend heeft ze gestudeerd aan de dansdocentenopleiding van Artez, Hogeschool voor de Kunsten, te Arnhem, waar ze ook af
studeerde.
Omdat ze zich daarna nog verder wilde doorontwikkelen vertrok ze naar New York om daar gedurende zeven maanden een opleiding te volgen bij Broadway Dance Centre.Ze trainde daar bij docenten die onder andere hebben samen gewerkt met grote artiesten als Beyoncé, Madonna en Sia.
Rachel is allround docent en daarmee thuis in het lesgeven aan kinderen, jongeren en volwassenen in diverse dansstijlen van klassiek, modern, streetdance tot jazz.
Rachel volgt regelmatig workshops in binnen en buitenland om zichzelf te blijven ontwikkelen als danser en dansdocent.

Ze geeft sinds 2017, met veel enthousisme, les bij Balletstudio Yolanda.

 

 

Rowena Sleeuwaegen
Stagiaire

Rowena studeert voor docent dans aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten; academie voor Danseducatie. Ze is op haar 6e begonnen met dansen bij Balletstudio Yolanda en sindsdien nooit meer gestopt. Ze geeft regelmatig kinderdanslessen, klassiek ballet aan diverse leeftijden en niveaus en moderne dans. In haar lessen vindt ze plezier, zelfvertrouwen, creativiteit, techniek, vrijheid/eigenheid en een goede flow belangrijk.

Ze helpt mee in het organiseren van de thema workshops en verjaardagsfeesten.

Naast lesgeven vindt ze het ook heerlijk om zelf op het podium te staan. Zo danst ze elke 2 jaar mee in de leerlingenvoorstellingen van de balletstudio en heeft ze gedanst in de voorstellingen "Dancing in a winterwonderland" en "Alice in winterwonderland" van de Dutch Don't Dance Devision.

Rowena komt vanaf september 2019 stage lopen bij Balletstudio Yolanda.

 

Copyright © 2014 Balletstudio Yolanda. All Rights Reserved.